Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ελαϊκό οξύ

         
oleic acid

         

Ερμηνεία:

Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ (ωμέγα-9 λιπαρό οξύ) που βοηθάει στη βελτίωση της καύσης λίπους, τη σταθερότητα του σακχάρου του αίματος και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

Ανευρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα αλλά τα υψηλότερα επίπεδά του ανευρίσκονται στο ελαιόλαδο. Συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και τη μείωση της χοληστερόλης.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο έχει συσχετιστεί με τη μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Αρκετές μελέτες έχουν αποδώσει αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις στο ελαϊκό οξύ (C18 n-9), το κυρίαρχο λιπαρό οξύ κύριο συστατικό του ελαιολάδου. 

Το ελαϊκό οξύ δεν είναι απαραίτητο λιπαρό οξύ αφού μπορεί να συντεθεί ενδογενώς στον άνθρωπο. Η δεσατουράση στεαροϋλ-CoA 1 (SCD1) είναι το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ελαϊκού οξέος και, γενικότερα, για τη σύνθεση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA). 

Η αναλογία κορεσμένων προς μονοακόρεστα λιπαρά οξέα επηρεάζει τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης και η αλλαγή αυτής της αναλογίας έχει εμπλακεί σε μια ποικιλία ασθενειών, όπως η ηπατική δυσλειτουργία και η εντερική φλεγμονή.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Role of Oleic Acid in the Gut-Liver Axis: From Diet to the Regulation of Its Synthesis via Stearoyl-CoA Desaturase 1 (SCD1). Piccinin E, Cariello M, De Santis S, Ducheix S, Sabbà C, Ntambi JM, Moschetta A.Nutrients. 2019 Sep 24;11(10):2283.

An overview of the modulatory effects of oleic acid in health and disease. Sales-Campos H, Souza PR, Peghini BC, da Silva JS, Cardoso CR.Mini Rev Med Chem. 2013 Feb;13(2):201-10.

Antitumor effect of oleic acid; mechanisms of action: a review. Carrillo C, Cavia Mdel M, Alonso-Torre SR.Nutr Hosp. 2012 Nov-Dec;27(6):1860-5. 

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: